Home > Ambtelijke taal
67. Operatiegarantie (20-8-2007)

De cliŽnt moet beter worden van marktwerking in de zorg maar voorlopig worden vooral de reclamebureaus er financieel wijzer van. Je kunt geen tv aanzetten of een zorgverzekeraar prijst zín waar aan. Eentje gebruikt zelfs een heuse virtuele stad om de concurrent af te troeven. In Nederpoort betaal ik alleen al vanwege de reclamekosten vast een te hoge zorgpremie.

 

Taalkundig biedt de slijtageslag van de zorgverzekeraars soms een verrassende uitkomst. Zo werft een zorgverzekeraar klanten met een operatiegarantie. Wie met de betreffende zorgverzekeraar in zee gaat, wordt in een ziekenhuis gegarandeerd binnen een bepaalde - naar ik mag hopen redelijke - termijn geholpen.

 

Operatiegarantie is een mooi neologisme, een nieuw woord. De term is schitterend van eenvoud, duidelijk in zín betekenis Ė hoewel: het is geen garantie op het succes van de operatie - en klinkt ook nog eens mooi, niet onbelangrijk bij taal.

 

Dus is operatiegarantie een aanrader voor het Groene boekje en een bewijs dat de zorg niet alleen de wachtlijsten maar ook taalarmoede kan bestrijden. Nu maar hopen dat je die garantie niet nodig hebt.


Deze website is powered by: Mail de webmaster hier