Home > Ambtelijke taal
60. Mantelzorgmakelaar (20-7-2007)

Wel eens zorg nodig gehad en verdwaald in het oerwoud van regels? Of tijdelijk een familielid verzorgd totdat het je even te veel werd? Wanhopig zoek je dan naar wat hulp, het liefst informele, maar gemakkelijk is dat niet. Geen nood, sinds kort helpt de mantelzorgmakelaar u uit de brand, zo las ik een tijdje geleden in NRC Handelsblad.

 

Mantelzorg is volgens Van Dale “aanvullende niet-beroepsmatige hulpverlening aan bejaarden, zieken en andere hulpverlenenden.” Vier miljoen mensen doen in Nederland aan mantelzorg: een kwart van hen heeft vervolgens weinig fut voor andere zaken, 200duizend mantelzorgers zijn overbelast.

 

Voor hen biedt de mantelzorgmakelaar uitkomst. Die staan mensen bij die het verlenen van mantelzorg niet goed met hun eigen leven en werk kunnen combineren. Nederland telt op dit moment drie mantelzorgmakelaars, maar binnenkort gaat (jawel, hoor) een posthbo-opleiding van start. Dit is pas marktwerking in de zorg.

 

Mantelzorgmakelaar is mede door de alliteratie een mooi woord. Het levert bij Scrabble heel wat punten op, mits goed neergelegd. Wanneer legt iemand het woord neer in onze beleidsnota’s?


Deze website is powered by: Mail de webmaster hier