Home > Ambtelijke taal
52. Kabinet (15-6-2007)

Het parlement is al met vakantie, maar het kabinet vergadert vrijdag nog eenmaal voordat het ook een aantal weken uit de lucht gaat. Enkele individuele ministers blijven paraat, maar de meeste bewindslieden gaan op vakantie. De ministeries worden soms bestuurd door ministers van een ander departement.

 

Misschien valt het u niet op, maar alle aanduidingen in bovenstaande alinea van overheidsorganen hebben een kleine beginletter: kabinet, ministeries, departement. Dat is ook de taalkundige regel: aanduidingen van overheidsorganen krijgen een kleine beginletter. Toch zondigen we daar wel eens tegen. Zo kom ik in brieven regelmatig de schrijfwijze ‘Kabinet’ tegen en ook ‘Ministerie’. Dat is onnodige dikdoenerij, doe het niet. Het is gewoon: ‘kabinet’ en ‘ministerie’.

 

Natuurlijk kent die hoofdregel weer uitzonderingen. De meest voorkomende in ons dagelijks werk zijn: Koninklijk Huis, Eerste Kamer, Tweede Kamer en Staten-Generaal. Wie toch aan de kleine letter hecht kan altijd nog de term parlement gebruiken. En moet dan wel beseffen dat wij daarmee in Nederland de Eerste Kamer en de Tweede Kamer tezamen bedoelen. 

 

Het is maar dat u het weet.


Deze website is powered by: Mail de webmaster hier