Home > Ambtelijke taal
43. ggz (5-5-2007)

 

Je zou met al die discussies over de nieuwe Zorgverzekeringswet bijna vergeten dat het ministerie van VWS nog andere takken van sport heeft dan de curatieve (genezende) zorg: ziekenhuizen, huisartsen, et cetera. Neem nu de geestelijke gezondheidszorg. Daar gaat jaarlijks ongeveer € 3,5 miljard in om, dat is ook niet niks. Kennelijk is het slecht gesteld met ons geestelijk welzijn.

 

Het woord geestelijke gezondheidszorg schrijf je met kleine beginletters. Bij het afkorten van deze term gaan veel mensen de fout in. Ze schrijven dan ten onrechte GGZ; het moet echter ggz zijn. Zo staat het ook in de woordenlijst achter in de begroting van VWS. De kleine letters volstaan omdat het een afkorting van een (redelijk) gangbaar begrip is. Jeugdgezondheidszorg korten we ook af als jgz.

 

Bovendien zijn geestelijke gezondheidszorg noch jeugdgezondheidszorg een eigennaam. Anders zou een hoofdletter wel op z’n plaats zijn. Wat is een eigennaam? Dat is volgens het Groene boekje “een officiële naam waarmee je verwijst naar een unieke persoon, plaats, zaak, instelling, merk of historische gebeurtenis.” Bijvoorbeeld: Bureau Jeugdzorg, het officiële loket van de jeugdzorg in Nederland. Bij die instelling gebruik je zowel voor de term als de afkorting (BJZ) hoofdletters.

 

Makkelijker kunnen we het niet maken, mooier wel.


Deze website is powered by: Mail de webmaster hier