Home > Ambtelijke taal
42. Gefaseerd gelaagd toezicht (1-5-2007)

Overheidstoezicht heb je in vele soorten en maten. Zo kijkt de inspecteur van de Voedsel en Waren Autoriteit op Koninginnedag of het vet van de loempiaverkoper wel heet genoeg is en besnuffelt de Nederlandse Mededingingsautoriteit de papieren van twee verliefde zorginstellingen om te kijken of die na een fusie samen niet te machtig worden. De onderwijsinspecteur kijkt in de klas of de meester wel kan rekenen en de Nederlandse Zorgautoriteit beoordeelt of de prijzen wel in orde zijn in contracten van verzekeraars met zorginstellingen.

 

Dat is allemaal toezicht en daarbij is redelijk duidelijk wat er gebeurt. Te duidelijk kennelijk want in Kamerbrieven kom ik in relatie tot de Inspectie voor de Gezondheidszorg steeds vaker – en meestal zonder uitleg - de term ‘gefaseerd gelaagd toezicht’ tegen. Toezicht in lagen en fasen? Vandaag de eerste, derde en vijfde laag van het verpleeghuis, volgende week de even verdiepingen? Voor de vakantie van de inspecteur in fase 1 de toiletten en doucheruimtes, na diens vakantie in fase 2 de slaapzalen en de medicijnkastjes?

 

De internetsite van de IGZ biedt gelukkig uitkomst. De voortreffelijke zoekmachine reageert snel op ‘gefaseerd’, ‘gelaagd’ en ‘gelaagd en gefaseerd toezicht’. En verwijst naar een handige woordenlijst: “Gelaagd en gefaseerd toezicht (kortweg gefaseerd toezicht genoemd) is een nieuwe werkwijze van de Inspectie voor de Gezondheidszorg voor het uitvoeren van algemeen toezicht bij instellingen/bedrijven in de gezondheidszorg.”

 

Doorklikken levert, zoals ook moet, meer uitleg op: het toezicht van de IGZ valt voortaan uiteen in drie fasen waarbij de nadruk ligt op het opsporen en aanpakken van risicovolle instellingen en bedrijven. Wilt u meer weten, dan kunt u bellen of mailen met de helpdesk van gefaseerd toezicht.

 

Dat is duidelijke taal, hier kun je wat mee, compliment voor de IGZ. Alleen weet ik nu nog niet of het ‘gefaseerd gelaagd toezicht’ is (VWS) of ‘gelaagd en gefaseerd toezicht, kortweg gefaseerd toezicht’ (IGZ). Wie houdt daar toezicht op?


Deze website is powered by: Mail de webmaster hier