Home > Ambtelijke taal
26. Convenants (20-2-2007)

 

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat het meervoud van convenant convenanten is. U waarschijnlijk ook, maar dat klopt toch echt niet. Het meervoud van convenant is namelijk convenants.

 

De notadokter werd hardhandig met de neus op dit feit gedrukt door een attente collega die op intranet mijn recente column had gelezen over de spellingcontrole van Word. Daarin constateer ik dat de spellingcontrole soms op hol slaat. Als voorbeeld gebruik ik het woord convenanten dat zomaar in ovenwanten verandert.

 

Maar degene die werkelijk op hol slaat is in dit geval de notadokter zelf. Convenanten bestaat als meervoud niet, dus is het niet zo gek dat de spellingcontrole daar niks mee kan.

 

Het Groene boekje zaait wel weer verwarring met het woord convenantencultuur. Zou dat dan niet convenantscultuur moeten zijn? Of, zoals de spellingcontrole aangeeft, convenantcultuur?

 

Hoe het ook zij, de notadokter had natuurlijk beter moeten weten en zijn eigen advies op dienen te volgen: de spellingcontrole is slechts een hulpmiddel. Gebruik in alle gevallen daarnaast gewoon je gezonde verstand. Dat beloof ik.

 


Deze website is powered by: Mail de webmaster hier