Home > Ambtelijke taal
179. Onder andere(n) (25-12-2008)

Wanneer schrijf je ‘onder andere’ en wanneer ‘onder anderen’, vroeg iemand mij laatst. Eerlijk gezegd wist ik dat niet meteen. Misschien komt dat omdat wij ambtenaren vaak de afkorting o.a. gebruiken, daarmee omzeil je dat probleem. Misschien is mijn gevoel voor taal sterker ontwikkeld dan mijn gevoel voor taalregels.

 

De internetsite Taalunieversum van de Nederlandse Taalunie (www.taaladvies.net) is voor gevallen als deze een prima vraagbaak. Dat blijkt ook hier. Het antwoord is: “Als andere(n) betrekking heeft op personen, is onder anderen correct; als andere betrekking heeft op zaken, schrijven we onder andere.” De site geeft er ook voorbeelden bij. Het is dus: “Bij die bijeenkomst heb ik onder anderen met Kees gesproken” en “Hij moet vaak naar het buitenland, onder andere naar Polen en Hongarije.”

 

Wie dit te lastig vindt heeft een ontsnappingsmogelijkheid. Taalunieversum geeft namelijk een alternatief dat ik zelf ook vaak gebruik: onder meer. Dat betekent hetzelfde en omzeilt bovendien de lastige spellingsproblemen die je onder meer met onder andere(n) hebt.


Deze website is powered by: Mail de webmaster hier