Home > Ambtelijke taal
171. Uitvalbakken (20-11-2008)

 

‘De Belastingdienst heeft thans nog te maken 50.000 niet-verwerkbare loonaangiften 2006 van zo’n 11.000 werkgevers in uitvalbakken zitten’, lees ik in een brief aan de Tweede Kamer. Er klopt iets niet in deze zin. Ergens ontbreekt een woord, of er staan juist woorden teveel.

Moet de Belastingdienst nog 50.000 niet-verwerkbare loonaangiften maken? Dat lijkt me onlogisch. Bedrijven maken loonaangiften en niet de Belastingdienst, die neemt daar een beslissing op. Bovendien, waarom zouden die loonaangiften in uitvalbakken zitten als de Belastingdienst ze zelf nog zou moeten maken?

Het lijkt me eerder dat de Belastingdienst opgescheept zit met loonaangiften die ze niet kan verwerken omdat ze in uitvalbakken zitten. Geen idee wat dat zijn, uitvalbakken, maar het lijkt erop dat aanvragen die daarin terechtkomen voor ‘het systeem’ niet meer bestaan en er dus niks mee wordt gedaan. Zolang ze er niet uitgehaald worden tenminste.

De gewraakte zin mist waarschijnlijk geen woorden, maar heeft er inderdaad teveel. Haal je namelijk de woorden ‘nog te maken’ weg, dan loopt de zin ineens wel: ‘De Belastingdienst heeft thans nog 50.000 niet-verwerkbare loonaangiften 2006 van zo’n 11.000  werkgevers in uitvalbakken zitten.’ De boodschap wordt niet vrolijker, maar wel duidelijker. Ik vermoed dat de auteur flink in de weer is geweest met het herformuleren van de zin en uiteindelijk niet goed heeft opgelet. Dat komt geregeld voor. Helaas belandt zo’n zin dan niet automatisch in de uitvalbak!


Deze website is powered by: Mail de webmaster hier