Home > Ambtelijke taal
Arbeidsparticipatie

 

Er zijn veel ambtelijke manieren om aan te geven dat iemand werkt. De een moet worden ‘ingeschakeld in het arbeidsproces’, een ander is ‘onderdeel van de arbeidsorganisatie’. Weer een ander ‘maakt deel uit van een functionele werkeenheid.’ Zelden lees je in ambtelijke stukken dat iemand gewoon werkt of aan de slag is of moet.

 

Zo vergaat het ook mensen die langs de kant staan. Daarover lees je niet dat die weer aan het werk of aan de slag moeten, nee, die moeten gere-integreerd worden. Of ze moeten weer participeren, meedoen in gewoon Nederlands, maar dan wel met betaald werk.

 

Als veel mensen werken dan is dat goed voor de arbeidsparticipatie, letterlijk: het aantal of percentage mensen dat arbeid verricht. Die arbeidsparticipatie moet op termijn omhoog van de huidige 72 procent naar 80 procent, wil het goed gaan met Nederland. Dat betekent dat straks acht op de tien mensen werkt of arbeid moet verrichten.

 

Betaalde arbeid welteverstaan. Wie niet betaald wordt, werkt weliswaar maar komt in een ander bureaucratisch hokje. Zo’n iemand is vrijwilliger (vandaar vrijwilligerswerk) of verricht mantelzorg (onbetaalde zorg voor familie of vrienden). Dan val je ook in andere statistieken.  Het ene werk is nu eenmaal het andere niet.


Deze website is powered by: Mail de webmaster hier