Home > Ambtelijke taal
130. Groenpluk (25-5-2008)

Groenpluk is slecht voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Op de lange termijn welteverstaan. Op korte termijn profiteren zowel werkgever als werknemer ervan en lijkt er geen vuiltje aan de lucht. De werkgever heeft een goedkope arbeidskracht, de werknemer verdient een aardig centje in plaats van in saaie schoolbanken te moeten zitten. En de Nederlandse taal heeft er een leuke term bij.

 

Mocht u nog niet weten waar dit stukje over gaat: groenpluk is het fenomeen dat werkgevers leerlingen een baan aanbieden en daarmee zorgen dat ze voortijdig van school gaan. Ze plukken jongeren die nog niet uitgeleerd zijn (nog niet rijp zijn, groen dus) van de schoolbanken omdat die jongeren lekker goedkoop zijn en/of omdat ze niet aan andere werknemers kunnen komen. Natuurlijk zijn er ook jongeren die graag 'groengeplukt' willen worden: met een salaris doe je immers meer dan met studiefinanciering

 

Groenpluk is een bedreiging voor de kwaliteit van de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit holt het opleidingsniveau van de Nederlandse werkenemer uit, want kinderen stoppen eerder met leren dan goed voor hen is. De ervaring leert dat ze die achterstand later niet of slechts met moeite weer oppakken en dus boet de arbeidsmarkt in aan kwaliteit. zonde. Natuurlijk kan de werkgever zelf voor een gerichte opleiding zorgen, maar de basis is wel minder en de werknemer komt van een koude kermis thuis als hij van baan wil wisselen.

 

Een commissie die het kabinet adviseert over de arbeidsmarkt, stelt daarom voor om werkgevers die aan groenpluk doen te verplichten de groengeplukten alsnog op te leiden tot het niveau van de zogenoemde startkwalificatie. Dat is een afgeronde havo-, vwo- of mbo-opleiding. Jongeren houden zo, ook bij tegenwind, kansen op de arbeidsmarkt. Het idee moet nog rijpen maar geplukt wordt het vast en zeker.

 


Deze website is powered by: Mail de webmaster hier