Home > Ambtelijke taal
124. Semioverheid (30-4-2008)

Ik krijg regelmatig een vraag over de juiste schrijfwijze van het woord semioverheid. Schrijf je dat nu met of zonder koppelteken? De juiste schrijfwijze is zonder koppelteken, dus: semioverheid. In de nieuwe spelling schrijf je een Grieks of Latijns voorvoegsel aan het grondwoord vast.

 

De leidraad van het Groene Boekje somt een groot aantal voorvoegsels op waarvoor dat geldt, zoals: anti, bi, de, intra, loco, macro, mini, multi, neo, pre, pro, pseudo, quasi, re, semi, supra en vice (pagina 53). Het is voortaan coauteur, deactualiseren, pseudoklassiek, vicepremier. En in het kielzog van semioverheid ook semiambtelijk, semicrimineel, semipermanent, semiprofessioneel, semipubliek en semiwetenschappelijk.

 

Het Groene Boekje geeft twee uitzonderingen op die regel. Ten eerste bij klinkerbotsing, als twee klinkers direct na elkaar voor verwarring zorgen. Dan bevordert een koppelteken de goede uitspraak van een woord, bijvoorbeeld co-ouder, mini-essay, quasi-intellectueel en re-integratie. De tweede uitzondering doet zich voor wanneer de afzonderlijke delen geen afzonderlijke betekenis hebben. Dan gebruik je een trema, bijvoorbeeld bij coördinatie.

 

Overigens wijkt de officiële spelling ten aanzien van de Griekse en Latijnse voorvoegsel af van de zogenoemde witte spelling van een aantal uitgevers. De witte spelling handhaaft het koppelteken. U kunt in bepaalde kranten dus lezen: semi-overheid, semi-permanent en semi-professioneel. Daar kunt u in uw werk niets mee, u bent als ambtenaar alleen professioneel wanneer u de voor u verplichte groene spelling hanteert.

 

Wat u thuis in uw semi(-)professionaliteit doet moet u zelf weten.

 


Deze website is powered by: Mail de webmaster hier