Home > Ambtelijke taal
122. Baanopening (20-4-2008)

 

Heel veel mensen stoppen de komende jaren met werken. Ze gaan met pensioen. Nederland vergrijst, zo noemen we dat. Alleen al in de zorg ontstaan daardoor de komende tijd 400.000 vacatures. Dan heb ik het nog niet over het onderwijs.

 

Vacatures is weliswaar van oorsprong geen Nederlands woord, maar als Frans woord inmiddels aardig ingeburgerd. Geen twijfel wat met de term bedoeld wordt.

 

Toch kom ik in stukken over de arbeidsmarkt steeds vaker de term 'baanopening' tegen. De vergrijzing leidt hierin niet tot vacatures maar tot baanopeningen. Het lijkt wel zo'n typisch Vlaamse variant van een van oorsprong Franse term, net zoals de Vlamingen bij een diner (dat wel) niet spreken van entrecote maar van tussenribstuk en niet van champignons maar van paddenstoelen.

 

Zo ongeveer moet iemand ook gedacht hebben dat het beter is  baanopeningen te schrijven dan vacatures. Dat lijkt me in dit geval, hoe goedbedoeld ook, geen verstandig idee. Vacature is nu eenmaal een begrip dat iedereen begrijpt. Het liefst natuurlijk vanuit de theorie, niemand wil er in de praktijk mee te maken hebben. Met een baanopening leven is immers geen pretje, zeker nu het leven zo duur is.


Deze website is powered by: Mail de webmaster hier