Home > Ambtelijke taal
121. Signaaltoezicht (15-4-2008)

 

'Handhavingstaken worden regulier of via gerichte acties, signaaltoezicht en steekproeven uitgevoerd', lees ik in een ambtelijke nota. Wat staat daar nu? En wat is signaaltoezicht?

 

Om te beginnen: handhavingstaken. Klinkt mooi, kennelijk moet iemand of een organisatie iets doen (taken) en gaat het om handhaven, dus: zorgen dat mensen of organisaties de wetten en regels die we met elkaar hebben afgesproken, ook naleven, respecteren. Om te voorkomen dat het een zooitje wordt.

Een handhavingstaak is dus een opdracht vaak aan een controlerende instantie van de overheid of bijvoorbeeld de politie om te zorgen dat de afspraken ook gebeuren. Dat mensen niet door rood licht rijden of anders beboet worden; dat werkgevers geen illegale werknemers in dienst nemen; dat de koelruimte in de supermarkt voldoende koud is. Dat inspectiediensten, brandweer, politie, et cetera, daar goed op letten noemen we toezicht (houden).

 

Dat doen ze in hun dagelijkse werk (regulier), maar ook met steekproeven, gerichte acties (in een bepaald gebied of een bepaalde sector) en dus met signaaltoezicht. Fraai woord, dat laatste, maar ik kan me daar als lezer weinig bij voorstellen. Met een luidsprekerwagen door de wijk rondtoeteren dat er te veel verkeersongelukken zijn? Ik weet het niet.

 

Als een term niet direct duidelijk is, wordt het gissen. Niet voor vakmensen natuurlijk, die spreken die taal wel. Maar veel andere lezers haken af of lezen erover heen. In beide gevallen mist de term z'n doel, je geeft geen signaal af. Dus: schrijf gewoon op dat signaaltoezicht een waarschuwende vorm van toezicht is waarbij mensen het gevoel krijgen: dat kan ik beter maar niet doen, anders heb ik een probleem. Er gaat dus een zekere vorm van preventie vanuit. De flitspalen langs de weg tegen snelheidsovertredingen zijn daar een voorbeeld van. Natuurlijk krijg je er boetes van, maar alleen al van het feit dat die paal er staat gaat een signaal uit. Mensen denken, daar kan ik me maar beter aan de maximumsnelheid houden.

 

Misschien kunnen we dan ook beter waarschuwend toezicht schrijven. Deze taalstukjes zijn ook een vorm van signaaltoezicht. Ik kan u niet dwingen begrijpelijker taal te schrijven, maar het zou beter zijn als u dat wel doet. Dus waarschuw ik u nog een keer. Als daar geen signaal van uitgaat.....


Deze website is powered by: Mail de webmaster hier