Home > Ambtelijke taal
102. Loonvraag (20-1-2008)

 

Gaat het goed met de economie, dan willen de vakbonden daarvan profiteren door meer loon te eisen voor de werknemers. Deze waarheid is zo oud als de weg naar Kralingen. ‘Meer winst, meer loon’ is een gekend begrip in onze sociaaleconomische verhoudingen. Dan zijn de looneisen niet van de lucht. Die worden zonodig ondersteund met acties.

 

Merkwaardig genoeg hoor je vakbondsbestuurders de laatste tijd spreken over een ‘loonvraag’ in plaats van een ‘looneis’. Alsof de vakbond met de pet in de hand bij de ondernemer komt: ‘Ik heb een vraag: zou u zo vriendelijk willen zijn om de lonen te verhogen?’ Zo repte de voorzitter van het CNV een tijdje geleden in een radio-interview nog van een loonvraag en hanteert een persbericht van diezelfde bond ook die term. Het is me overigens al vaker opgevallen.

 

Voorlopig lijkt het een rimpeling in de taalkundige vijver. Voor de zoekmachine Google is er nog niets aan de hand. Die geeft nog veel meer hits voor de term looneis (een tijdje geleden 177.000, nu 23.000) dan voor loonvraag (en tijdje geleden 1.150, nu ruim 700). Bonden eisen nog steeds meer dan dat ze het vragen.

 

Maar, alle ontwikkelingen beginnen nu eenmaal klein. Alleen: hoe zet je kracht bij aan een loonvraag? Nogmaals vragen?


Deze website is powered by: Mail de webmaster hier