Home > Ambtelijke taal
Motorkapoverleg

In het GHOR-bulletin (geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen) van de regio Den Haag stond een tijdje geleden een foto van het motorkapoverleg. Dit schijnt in de wereld van rampenhulpverlening een heel gangbare term te zijn, maar ik zou die associatie niet spontaan weten te maken.

 

Zelf zou ik eerder denken aan een term uit de sportwereld. Autorallye om precies te zijn. In gedachten zie ik twee rallyerijders tijdens de rallye Parijs-Dakar in de woestijn van Marokko even uitrusten en bijpraten op de motorkap van de auto. Misschien slaat de term ook wel op twee pitspoezen die op de motorkap van een glimmende formule 1-bolide de laatste mode met elkaar doornemen.

 

Dat is het dus niet. Motorkapoverleg staat voor het eerste informeel overleg tussen politie, ambulancepersoneel en gemeentelijke functionarissen op de plek van een ramp of ernstig ongeval. Bij zo’n ramp zijn vaak meteen meerdere hulpdiensten tegelijk van de partij, maar volgt de logistieke ondersteuning van bijvoorbeeld een commandowagen iets later. Het eerste overleg hoe zo’n ramp aan te pakken, bijvoorbeeld het bestuderen van plattegronden van de getroffen lokatie of van de omgeving, vindt plaats op de motorkap van dikwijls de politieauto. Vandaar de term: motorkapoverleg.

 

Wat nu echter als een fietsende wijkagent of de motorambulance of de politie te paard bij een ramp als eersten ter plekke zijn? Spreken we dan het paardenzadeloverleg omdat de kaarten over het paardenzadel uitgestald worden, of het politiemotorbenzinetankoverleg? Niets is onmogelijk, leert ons de slogan van een groot sportmerk. Toch zou ik voorzichtif willen zijn: eerst zien, dan geloven.


Deze website is powered by: Mail de webmaster hier