Home > Ambtelijke taal
82. Voorkeursziekenhuis (25-10-2007)

De zorg brengt vaak gruwelijke termen voort. Maar gelukkig is het niet altijd kommer en kwel. Regelmatig tref je in de media ook leuke, nieuwe Nederlandse woorden aan die een verrijking van de taal zijn. Ook al zijn die woorden nog niet officieel in de taalstand verheven, toch is er een gerede kans dat ze naderhand het Groene boekje of de Van Dale halen.

 

De Nieuwsbrief Zorgvisie schreef ooit over het besluit van twee zorgverzekeraars om Medisch Centrum Haaglanden uit te roepen tot voorkeursziekenhuis. Dit ziekenhuis biedt een zo goede service dat de verzekeraars hun verzekerden aanraden bij voorkeur daar hun kwalen te laten behandelen. Voorkeursziekenhuis is een mooi nieuw woord dat meteen zicht geeft op de betekenis ervan. De discussie of het niet voorkeurziekenhuis is laat ik graag over aan de taalfundamentalisten.

 

De andere ziekenhuizen in de Haagse regio zijn niet zo blij met de actie van de zorgverzekeraars. Dat is te begrijpen. Die ziekenhuizen zijn natuurlijk bang een tweede-keus-ziekenhuis of een niet-zo-best-ziekenhuis te worden. Ik zou zeggen: goed je best doen, volgend jaar!


Deze website is powered by: Mail de webmaster hier