Home > Straattaal
Lamgroen

 

 

 

De Nederlandse binnensteden zijn niet rijk aan speelruimte voor kinderen. Is er dan eens een mooi pleintje waar je lekker een balletje kunt trappen, dan blijkt dat niet te mogen. Lamgroen, een straat in hartje Den Haag, is voorzien van een opzichtig bord met het dwingende opschrift ‘Verboden te voetballen’. Kennelijk zijn er de afgelopen jaren te veel ruiten gesneuveld, maar sneu is het wel voor de voetballende jeugd.

 

Lamgroen is overigens geen typering van een bepaald soort groen. Geboren op het platteland kan ik mij evenmin herinneren ooit een groen lammetje in de wei gezien te hebben. Waar komt Lamgroen dan wel vandaan?

 

Ook hier biedt, zoals zo vaak, de zoekmachine Google uitkomst, om precies te zijn: een informatieve site van een buurtbewoner van de Rivierenbuurt, waar Lamgroen kennelijk onderdeel van is. Lamgroen is volgens deze site een van de oudste straten in deze buurt en gaat terug op een blekerij in de Midddeleeuwen met de naam Lammetje Groen. Het gebied kende tal van blekerijen en zo werd de straat al gauw Lamgroen genoemd.

 

Wedden dat er in de Middeleeuwen wel gespeeld mocht worden?


Deze website is powered by: Mail de webmaster hier